Salariul pe 2023 arată interesant: după decizia de a urca minimul la 3.000 de lei, acum se cere și reducerea poverii fiscale pe muncă
Știm cu toții despre propunerea Ministerului Muncii de a fi majorat, la 3.000 de lei brut, salariul minim garantat în plată, de la 1 ianuarie 2023. Doar că lucrurile ar putea să sufere schimbări și mai mari de atât, cu un impact mult mai serios.
După ce oficialii din cadrul Ministerului Muncii au propus creșterea salariului minim brut pe țară, au început discuțiile mai ample despre alte schimbări ce ar trebui luate în acest moment.
De exemplu, directorul executiv al Concordia, Radu Burnete, este de părere că acesta ar fi momentul ideal în care ar trebui ca factorii de decizie să acționeze pentru reducerea poverii fiscale pe muncă.
Munca e taxată prea scump de statul român. Trebuie să reducem povara fiscală
„Aşa cum am spus şi în discuţiile oficiale cu Guvernul României, susţinem această creştere în măsura în care ea este însoţită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toţi salariaţii din România.
Au fost astfel de propuneri pe care nu le vedem reflectate în HG şi sperăm că ele vor fi discutate săptămâna viitoare aşa cum am agreat cu Guvernul …
Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă. O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăţilor la gri şi la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate şi prin plafonarea contribuţiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentaţia de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relaţii juridice.
Pe subiectul reducerii plăţilor la negru şi la gri aş puncta că aşteptarea noastră este sancţionarea drastică a celor care fac asta şi controale mai bine ţintite. Nu susţinem măsurile de creştere a fiscalităţii ca impozitarea excesivă a muncii part-time pentru că ele creează inechitate acolo unde autorităţile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control”, a declarat oficialul, într-o opinie transmisă, vineri, Agerpres.
Totodată, acesta ține să precizeze și faptul că în centrul atenției factorilor de decizie, la ora actuală, ar trebui să fie și companiile. Pe umerii mediului privat apasă deja presiuni financiare din ce în ce mai dificil de suportat, iar o astfel de măsură de creștere a salariului minim afectează direct bugetele firmelor. De asemenea, criza energetică vine cu propriile sale provocări în această direcție.
Prin urmare, spune oficialul Concordia, trebuie „să avem grijă la costurile companiilor care pierd din competitivitate datorită costurilor foarte mari cu energia”.
Amintim că, potrivit Ministerului Muncii, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022. În anul 2022, tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, au explicat guvernanții.